Close




Tiskové zprávy z ALPINE Bau




Tiskové zprávy z ALPINE Bau




Tiskové zprávy z ALPINE Bau




Tiskové zprávy z ALPINE Bau

17. 1. 2013

Vysokotlaký plynovod GAZELA zahájil provoz

Dne 14.1.2013 zahájil na Přimdě premiér Petr Nečas za účasti zástupců Německa a Ruska provoz plynovodu GAZELA, který dosahuje na území České republiky délky 166 km.

Plynovodem GAZELA se napojuje Česká republika na ruský zemní plyn, který přichází do Evropy tzv. Severní cestou. Ta je tvořena plynovodem Nord Stream, který je uložen na dně Baltského moře a vede z Ruska do německého Greifswaldu a dále navazujícím plynovodem OPAL, který dopraví zemní plyn k obci Brandov na hranicích České republiky. Přes české území pokračuje plynovod GAZELA až k hraniční předávací stanici Rozvadov-Waidhaus, kde se potom dále napojí na přepravní soustavu MEGAL v jižním Německu.
Vybudováním tohoto plynovodu je zdůrazněn strategický význam České republiky v rámci evropské přepravní soustavy zemního plynu.

Základní informace o plynovodu GAZELA:

Investor projektu: Společnost NET 4GAS, s.r.o.
Zhotovitel: Ruský Strojtransgaz – realizoval úsek 1. Brandov-Syrovice v délce 52,3 km + belgicko-rakouské konsorcium Denys Alpine, zastoupené společnostmi DENYS NV a ALPINE Bau – realizovalo úsek 2. Hubenov-Syrovice a úsek 3. Přimda-Hubenov v celkové délce 113,7 km.
Zahájení výstavby: Září 2010
Ukončení výstavby: Prosinec 2012
Délka trasy: 166 km
Tlak plynu v plynovodu: 84 barů

Na tomto webu se ukládají data při procházení obsahu. Tyto údaje slouží například k analýze návštěvnosti webu a využívání formulářů. Tyto data ukládáme v souladu s evropským obecným nařízením o ochraně osobních údajů. Pokud se rozhodnete zrušit další ukládání informací, tak stačí kliknout na tlačítko odmítnout. Web si tuto volbu zapamatuje po dobu jednoho roku. Podmínky k nahlédnutí zde.

souhlasím   odmítnout

898